Nak Menulis Lagi

Nak Menulis Lagi

Setelah beberapa purnama, atau lebih tepat, beberapa tahun saya seperti hilang arah dalam hal penulisan, hari ini saya sekali lagi membuat pembaharuan pada paparan muka blog saya ini sebagai satu ‘turning point’ untuk diri sendiri. Untuk apa sebenarnya? Untuk memberi satu galakan untuk saya menulis sesuatu untuk tatapan diri sendiri. Kerana menulis ini suatu masa dahulu memang menjadi kegemaran saya. Pada waktu itu, banyak sekali blog blog sahabat dari seantero dunia muncul setiap orang dengan caranya tersendiri. Ramai penulis tanpa tauliah muncul di sana sini. Antaranya itu adalah saya. Masing-masing…

Read More

Mendidik Diri Di Lampu Isyarat

Mendidik Diri Di Lampu Isyarat

Betapa sukar mahu mendidik hati. Saban hari kita melalui kehidupan ini, pelbagai perkara yang kita telah harungi dengan pelbagai rencah dan karenah. Apabila kita merenung semula kelakuan-kelakuan yang telah dilakukan, adakah semua kelakuan yang dilakukan itu adalah yang baik, yang mampu memberi manfaat buat diri dan juga suasana sekeliling? Mudahnya begini. Apa yang kita fikir, apa yang kita, ianya yang menentukan isi hidup kita. Ianya yang memberi kesan sampingan terhadap tingkah laku, emosi, persepsi dan juga sahsiah pada diri seseorang. Hakikat yang perlu diakui adalah, tidak ramai antara kita yang…

Read More

XPDC Tanda Tanya

XPDC Tanda Tanya

Kumpulan XPDC baru sahaja melancarkan lagu terbaru mereka berjudul Tanda Tanya. Saya baru pertama kali mendengar beberapa hari lalu. Kalau sekali dengar memang belum masuk feel lagi dan susah nak layan. Bila dah dengar banyak kali, baru lah dapat menghayati lagu ini merangkumi irama dan juga liriknya. Jika melihat di laman Youtube, penerbit kumpulan XPDC iaitu Life Records memuat naik video lagu XPDC Tanda Tanya ini sebanyak 3 kali. Yang pertama adalah dengan judul Tribute XPDC Tentang Tragedi Yang Berlaku Kepada Malaysia. #MH17 #MH370 yang dimuatnaik pada 20 Julai 2014….

Read More

Di mana Masa Luang?

Di mana Masa Luang?

Beberapa ketika, apabila duduk termangu. Berfikir sesuatu yang tidak tahu apa yang mahu difikirkan. Apabila mengimbau beberapa kelakuan dan tingkah laku yang telah lepas, baru mahu menilai sama ada wajar atau tidak. Ah, apa sahaja yang engkau mahu dikelamunkan? Lihat saja apa yang telah engkau lakukan hari ini? Hari ini, engkau bekerja seperti biasa. Ya, bekerja seperti biasa. Seperti biasa juga Solat Subuh ku ala kadar sahaja. Ke masjid atau surau atau tidak? Emm, boleh dikira. Dalam sebulan, lebih banyak tak pergi daripada pergi. Dalam seminggu? Pun sama, lebih banyak…

Read More

Satu Malam Sahaja

Satu Malam Sahaja

Hari ini, entah bagaimana saya boleh terjebak untuk mendengar sebuah lagu inggeris yang berjudul One Night Only. Lagu ini juga pertama kali saya dengar pada hari ini. Saya sekadar search di Youtube keyword ‘shock got talent’. Muncul hasil dari carian tersebut adalah sebuah persembahan daripada seorang peserta rancangan realiti hiburan. Saya mendengar dan menonton video tersebut buat pertama kali hari ini. Memang, ada aura tarikannya. Bahkan, hingga saat artikel ini ditulis, saya masih mendengarnya berulang kali. Memang kena lah dengan keyword yang saya gunakan untuk mencari video yang saya mahukan….

Read More

Al Nuraa Mawi Hazama Dali

Al Nuraa Mawi Hazama Dali

Semasa menonton rancangan Akademi Fantasia pada minggu lalu, pada slot persembahan penutup, menyaksikan persembahan daripada Mawi, Hazama dan Dali filsuf. Mereka menyanyikan lagi Al-Nuura. Atau sebutan bunyinya akan menjadi An-Nuura. An-Nuura bermaksud, pemberi cahaya. Saya menonton dengan agak teliti. Itulah kali pertama saya mendengar lagu tersebut. Sungguh, lagu tersebut memberi maknanya yang tersendiri. Kebelakangan ini didapati lagu-lagu yang dinyanyikan oleh Mawi membawa pendengar menyelosori satu genre muzik yang lebih segar dan mudah diterima. Menyasarkan plot lirik pada sudut ketuhanan dan kerohanian, pastinya lagu yang bergenre sebegini dapat memberi opsyen kepada…

Read More

Salam Pengorbanan Di Aidiladha

Salam Pengorbanan Di Aidiladha

Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar Walillahilhamd. Marilah kita bersama-sama merafakkan setinggi-tinggi rasa takjub dan sifat bersyukur di atas ketuhanan Allah swt yang menciptakan langit dan bumi beserta sekalian makhluk yang berada di dalamnya. Segala puji hanya bagi Allah tuhan sekalian alam. Yang berkuasa dalam setiap apa sahaja yang berlaku di muka bumi ini. Tidak dilupakan selawat serta salam ke atas Rasul Junjungan Nabi Muhammad SAW. Sekalian keluarga dan sahabat baginda dan berjuang menegakkan kalimah Allah bermati-matian. Segala pengorbanan yang dicurahkan semasa itu hanya Allah sahaja yang mengetahui…

Read More

Ranjau Dalam Kehidupan

Ranjau Dalam Kehidupan

Kehidupan ini tidak dapat lari daripada melalui pelbagai ranjau yang merintangi di setiap langkah perjalanan kita. Ranjau yang menjengah ini tidak lain tidak bukan adalah merupakan satu medium untuk menjadikan diri kita menjadi lebih matang dan memahami akan erti kehidupan ini. Melalui segala macam ranjau ini ada kalanya menjadikan diri kita seorang yang lebih bersedia akan apa juga yang bakal mendatangi perjalanan kehidupan. Kerana ianya sudah pasti akan terjadi. Cuma, bila, dimana, siapa, bagaimana dan pelbagai persoalan itu akan muncul dan akan terjawab di kemudian hari.   Ranjau Di Alam…

Read More

Segalanya Sudah Ditentukan

Segalanya Sudah Ditentukan

Hidup di dunia ini sudah ditentukan Allah. Setiap inci pergerakan kita di dalam dunia ini tetap dalam pengetahuan Allah walau kita cuba bersembunyi daripadaNya. Berbuat baik Allah tahu, berbuat jahat pun Allah tahu. Segala perilaku yang kita lakukan pasti ada timbal balik. Hatta, dalam kehidupan manusia ini sendiri adanya pepatah yang berbunyi: buat baik dibalas baik, buat buruk di balas buruk. Sebagai seorang manusia yang bertuhankan Allah, satu-satunya tuhan semesta alam ini, satu keyakinan harus dipasakkan dalam hati manusia ini bahawa setiap apa yang kita lakukan pasti ada timbal baliknya….

Read More

Menghayati Ritma Orang Lama

Menghayati Ritma Orang Lama

Kebiasaaan yang akan berlaku di masjid kampung. Apabila mendapat perkhabaran terdapatnya orang kampung yang meninggal dunia, lantas akan ada yang bertugas memukul kentong: Sejenis alat yang diperbuat daripada kayu, mempunya lubang bagi menghasilkan bunyi yang kuat apabila diketuk. Kadangkala, ianya bersahutan dengan kampung sebelah menyebelah apabila kariah di sana pun mendapat berita yang sama. Ketika kentong berbunyi, ia telah mematikan suasana hening di pagi subuh itu. Seluruh kampung kaget. Seluruh kampung terkejut. Kerana seluruh kampung tahu ada orang meninggal dunia pada hari itu. Seperti ada tarikan magnet, pagi itu, rumah…

Read More